Ieder jaar krijgen er mensen dementie. Veel vragen en onzekerheden komen op uw pad en velen denken dat het leven vanaf het moment van de indicatie stopt, alle zekerheden vallen weg. Het “vergeten” en veranderend gedrag nemen een grote plek in en zijn allesbepalend. Vanzelfsprekend heeft de diagnose dementie een enorme impact op ieders leven en denkt men dat het leven vanaf dat moment niks meer te bieden heeft.

Voor velen is het moeilijk om dan te kunnen bedenken wat er nog wel mogelijk is en wat er allemaal nog wel kan.

Als je de indicatie dementie krijgt, ga je een soort ‘rouwproces’ in, samen met je naasten. Afscheid nemen van alle vanzelfsprekendheden en je met elkaar voorbereiden op wat komen gaat, het proces van dementie en de achteruitgang die daarmee gepaard gaat.

Maar, er is nog zoveel mogelijk, juist ook na de diagnose!
Aan de hand van de vier pijlers van mijn bedrijf gaan we ontdekken waar uw naaste nog wel plezier aan beleeft. Deze pijlers zijn:

Iedereen heeft muziek waar hij/zij blij van wordt en mogelijk wil gaan dansen of zingen. Muziek werkt ontspannend, geeft plezier, is leuk om met elkaar van te genieten en helpt je de dag door.

Via een stappenplan brengen we in kaart welke muzieknummers het meeste plezier en fijne herinneringen geven zodat u dit kunt gebruiken.

Het ophalen van positieve herinneringen wordt ook wel reminiscentie genoemd. Het is een mooie manier om de contactmomenten meer waardevol te maken. Met name jeugdherinneringen blijven vaak lang bewaard. Het is dan ook heerlijk om bekende beelden en geluiden te zien & te horen en om daarover te praten. Het geeft zelfvertrouwen om te worden aangesproken op de dingen die nog wél herinneringen oproepen. Voor de mantelzorgers zijn deze ontspannen contactmomenten ook heel bijzonder.
Samen gaan we ontdekken wat hierin de mogelijkheden zijn voor uw naaste.

Actief blijven is de kern van ons bestaan. Blijf actief en doe zoveel mogelijk zelf wat hij/zij kan. Hoe klein of hoe groot ook. Ga het samen doen als het niet meer alleen kan. Maar neem het niet uit handen als dit (nog) niet nodig is. Denk dan klein en denk in mogelijkheden. En vooral, beleef plezier met elkaar!

Activiteiten binnen of buiten, in de tuin of naar het park, gebruik maken van een tablet of toch niet, een legpuzzel of liever een woordzoeker, een gezelschapsspel of liever een gesprek, het huishouden of koken. Er is zoveel mogelijk en samen met u ga ik graag op onderzoek wat u aanspreekt, waar u een goed gevoel van krijgt en waar u het meeste plezier aan beleeft.

Iedereen heeft een netwerk, maar soms is dit door omstandigheden verwaterd. Juist nu is het belangrijk om deze banden weer aan te halen en te versterken. Steun van uw naasten is zo belangrijk en kan echt helpen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

Ik denk graag met u mee wat hierin mogelijkheden zijn en hoe ik kan helpen om uw netwerk te versterken.

Respect & Tijd

Respect & Tijd voor de mens met dementie!
Ieder mens verdient Respect & Tijd!